Autor Wątek: Rana na szyi psa  (Przeczytany 295 razy)

Offline Biszka

• Nowy użytkownik
  • *
Rana na szyi psa
« : Wrzesień 03, 2011, 06:06:44 »
Mam 2 letniego kundelka u którego przedwczoraj zauważyłam ranę na szyi wczoraj normalnie zaczęła się goić ale dziś z rana popatrzyłam na nią a ona 3 razy większa jest więc poszłam do weterynarza a on na to że uczulenie ma jakieś i posmarował maścią dał zastrzyk, kazał kupić maść od uczulenia i wysłał do domu teraz popatrzyłam na ranę i zauważyłam że jest większa  i nie wydaje mi się że to uczulenie bo to wygląda tak jakby czymś sobie strasznie natarł.
Imam pytanie pójść do innego specjalisty?
i czy kupić mu kołnierz żeby się nie drapał?

Offline ojeja

• Aktywny uźytkownik
Odp: Rana na szyi psa
« Odpowiedź #1 : Wrzesień 03, 2011, 09:00:56 »
jeśli nie jesteś pewna diagnozy lekarza (masz jakieś wątpliwości) to jak najbardziej możesz podejść do innego. Bo może to być faktycznie jakieś uczulenie, może to być również wyłysienie spowodowane jakimś pasożytem, albo może to być hot spot (niestety nie wiem jak wygląda ta rana (w sensie własnie jakiegoś ubytku sierści czy też jakieś rozcięcie skóry))
pies - cztery łapy i ogon - szczęście w domu

Offline Biszka

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 : Wrzesień 04, 2011, 10:54:12 »
to wygląda tak jeszcze bardziej sobie rozdrapał musze go ciągle pilnować. lekarz powiedział zebym to smarowała 2x dziennie ale ciężko mi to idzie bo to jego strasznie boli   :-\

http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc0411pc.jpg/

Offline mimi

• Aktywny uźytkownik
  • ...będziemy przyjaciółmi Ty pies i ja człowiek
« Odpowiedź #3 : Wrzesień 09, 2011, 08:33:58 »
Rana wygląda dość poważnie dlatego pilnuj psa aby się nie drapał, udaj się do weterynarza, możesz powiedzieć, że maść raczej nie pomaga, nie ubieraj psiakowi obroży (to chyba zrozumiałe).
Moim zdaniem pies powinien mieć sterylnie zaopatrzony kark aby nie docierały bakterie i wirusy do ciała zwierzaka. Umiejscowienie opatrunku w tym miejscu nie należy do najłatwiejszych dlatego weterynarz jest najlepszym rozwiązaniem w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Offline ojeja

• Aktywny uźytkownik
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 11, 2011, 06:30:35 »
to w/g mnie wygląda na otarcie od obrozy, gdzie wdały się jakieś bakterie, powodując tego typu zmianę (a może być i tak jak pisałam wyżej). Jeśli jest inny weterynarz to proponuję udac się do niego i skonsultować. Wydaje mi się że bez względu na to jak to wygląda "na żywo" wet powinien pobrać naskórek do zbadania a nie aplikować bez dokładniejszego rozpoznania jakąś maść na uczulenie.
pies - cztery łapy i ogon - szczęście w domu

Offline Biszka

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 : Wrzesień 13, 2011, 06:59:57 »
rana już sie zagoiła bo pojechałam do drugiego weta tamten dał mu taki jakby kołnierz i już została tylko blizna

+ Szybka odpowiedź