Autor Wątek: Odpowiednie zachowania  (Przeczytany 41 razy)

Offline Puficzek

• Nowy użytkownik
  • *
Odpowiednie zachowania
« : Styczeń 28, 2012, 10:20:30 »
Witam!
Mam psa, skundlonego jack russell terriera. Ma rok i cztery mies. Niektóre jego zachowania nas denerwują i nie odpowiadają nam. Chciałabym porozmawiać o tym z osobą doświadczoną i zmienić jego zachowanie.

Offline ojeja

• Aktywny uźytkownik
Odp: Odpowiednie zachowania
« Odpowiedź #1 : Styczeń 28, 2012, 07:34:17 »
tzn co ci się w zachowaniu nie podoba
pies - cztery łapy i ogon - szczęście w domu

Offline Puficzek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 : Styczeń 29, 2012, 12:19:52 »
np. skacze na ludzi dla przywitania, wariuje widząc kota, nie potrafi się skupić, ciągnie na spacerach, gdy ma kaganiec na pysku ryje nim po ziemi, gdy widzi coś ciekawego nie przychodzi na wołanie, psuje wszystko co napotka na drodze (wygryzł dziurę w ścianie)

Offline mimi

• Aktywny uźytkownik
  • ...będziemy przyjaciółmi Ty pies i ja człowiek
« Odpowiedź #3 : Styczeń 29, 2012, 08:44:41 »
Wszystko co napisałaś jest oznaką skumulowanej energii której pies nie ma gdzie spożytkować.

Zacznij od porządnego spaceru 30 minut na długiej smyczy aby pies mógł obwąchiwać krzaki, drzewa (psy takich ras nawet mieszanki mają czuły węch, który również muszą zaspokoić) później zabierz się za bieg na krótszej smyczy aby mieć kontrolę nad psem na początek powinno to być jakieś 15minut (po spacerze) możesz również rzucać psu piłkę czy patyk aby go jeszcze bardziej zmęczyć. Takie treningi powinny trwać 2-3 dni, później możesz przejść do szkolenia.

Zaproś znajomą/znajomego do siebie (tylko uprzedź, że będzie często wchodził i wychodził:) Gdy zapuka miej psa na smyczy nie pozwalaj mu się zbliżyć do drzwi blokuj nogami (nie kop - lekko dotykaj) i mów stanowczo "odejdź" "nie wolno" czy inne słowo które będzie oznaczało, że pies ma nie podchodzić do drzwi.
Odsunięcie za pomocą smyczy musi być ostatecznością. Gdy pies zachowa odległość pozwól gościowi wejść - dalej nie pozwalaj podejść psu. Uprzedź znajomego aby nie zwracał uwagi na psa przy drzwiach, nie patrzył na niego. Zaproś gościa do pokoju i dopiero wtedy gość może pogłaskać psa, jeżeli ten na niego skoczy niech weźmie rękę. Aby dotknąć psa zwierzę musi być spokojne.
Powinnaś wykonywać to ćwiczenie po spacerze aby pies był już trochę zmęczony.

Jeżeli chodzi o kota to te rasy i ich mieszanki mają silny instynkt łowiecki treningi które opisałam uspokoją trochę psa.
Jak wyglądało przystosowanie psa do kagańca?

Gdy zawołasz psa, a ten przyjdzie podaj mu smakołyk wtedy staniesz się bardziej atrakcyjna - pies będzie się Tobą interesował i przychodził na zawołanie.

Pozdrawiam.

Offline ojeja

• Aktywny uźytkownik
« Odpowiedź #4 : Styczeń 30, 2012, 09:40:51 »
mimi czy twoja wiedza i rady których udzielasz poparte są praktyką? bo to co piszesz to jest to czysta łatwo wyczuwalna teoria..... ja zastosowała bym troszke rozwiązanie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 09:42:44 wysłana przez ojeja »
pies - cztery łapy i ogon - szczęście w domu

Offline mimi

• Aktywny uźytkownik
  • ...będziemy przyjaciółmi Ty pies i ja człowiek
« Odpowiedź #5 : Styczeń 30, 2012, 11:30:17 »
Jak najbardziej tak, swoją wiedzę popieram doświadczeniem z różnymi psami i tymi schroniskowymi i tymi mieszkającymi z kochającym właścicielem.

Myślę, że to są najprostsze rozwiązania, a metoda którą podałam łatwa w przekazaniu.
Gdybym sama miała zająć się takim przypadkiem pewnie wybrałabym inną metodę ale żeby wprowadzić kogoś "nowego" trzeba było by zacząć od chociaż podstaw psiej psychologii.

Dlatego zawsze na forum staram się wybrać metody, które jest łatwo przekazać i są łatwe w zrozumieniu, nie wymaga dotyku, który jak wiesz w przypadku psa (jak i kota) również ma znaczenie (miejsce, siła, wyczucie. moment).

Według mnie nie sztuką jest wypisać zrób to tak i tak ale sztuką jest przekazać dlaczego właśnie masz tak zrobić. Chodzi o to żeby zachęcić również daną osobę do sięgnięcia po jakąś literaturę, żeby sama zainteresowała się psią psychologią szerzej, a tym samym pomogła sobie zrozumieć co chce przekazać pies.

Pozdrawiam.

Offline Puficzek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 : Styczeń 30, 2012, 06:16:48 »
bardzo dziękuję za pomoc, mój pies rzeczywiście jest pełen energi, gdy przyczepiłam kiedyś smycz do roweru i zaczęłam wolno i ostrożnie pedaławać psu się to znudziło i zaczą ciągnąć rower ze mnią tak, że hamulce nie wyrabiały, a za kotem to nawet na płot wskoczył ;D jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

+ Szybka odpowiedź