Autor Wątek: Jądro w pachwinie  (Przeczytany 52 razy)

Offline teli

• Nowy użytkownik
  • *
Jądro w pachwinie
« : Luty 09, 2012, 10:35:55 »

W ostatnim czasie zauważyłem że w prawej pachwinie mojego pieska jest (chyba) jądro. Przy okazji wizyty u weterynarza zapytałem go o to i on potwierdził że to najprawdopodobniej jest jądro, wspomniał że jeżeli się zdecyduję to piesek przejdzie operacje. Jednak nie mam zaufania do weterynarzy w mojej miejscowości . Przez większość czasu jestem poza domem a piesek jest z rodzicami a oni nie mają możliwości wybrania się z nim do dobrego i sprawdzonego weterynarza.  Słyszałem różne opinie na ten temat i w sumie nie wiem czy to poważna sprawa i bez zabiegu się nie obejdzie? Zamierzam się w końcu zmobilizować i wybrać z pupilem do sprawdzonego weterynarza , zanim jednak to zrobię chciałbym dowiedzieć się czy to poważne i czy konieczny jest zabieg? Mój pies bardzo źle znosi wizyty u lekarza rzuca się i gryzie wszystkich w koło  ;/  jest strasznie nie ufny wobec innych ludzi a jak widzi strzykawkę to szaleje i ucieka ;/ Piesek ma 9 lat i wcześniej nie zauważyłem tego wędrującego jąderka. Czy operacja jest konieczna? Czy piesek może normalnie funkcjonować z tym przesuniętym jąderkiem ?

Offline ojeja

• Aktywny uźytkownik
Odp: Jądro w pachwinie
« Odpowiedź #1 : Luty 10, 2012, 06:16:07 »
kiedy pies jest wnętrem, najlepiej jest go wykastrować. Choć by dlatego że jądro które "nie zeszło" może ulec zrakowieniu i wówczas i tak trzeba będzie psa wykastrować. Jeśli chodzi o sam zabieg to trwa on ok. 20 min. Natomast dłużej trwa wybudzanie się psa z narkozy. Tak że całość zabiegu to około 1,5 - 2 godziny. Pies jak najbardziej może i funkcjonyje normalnie, ale jak napisałam wyżej może się "zrakowić" wówczas dla ratowania psu zycia i tak będziesz musiał go wykastrować. Oczywiście wówczas koszty zabiegu będą wyższe bo tu już będzie "ratowanie życia" i późniejsze leczenie też będzie bardziej kosztowne. Ogólnie pies po takim zabiegu dochodzi do siebie szybko (ok 1,5 tygodnia). No ale decyzja należy do ciebie. A tak przy okazji możesz sam sprawdzić czy to jest jądro, chwyć w dłoń jego mosznę - powinieneś swobodnie wymacać "dwie gulki" jeśli wymacasz jedną gulkę to pies jest wnętrem.
pies - cztery łapy i ogon - szczęście w domu

+ Szybka odpowiedź